Trenutno niste prijavljeni!
Prijava Registracija Izgubljeno geslo

Alpinizem.info > Opravljene ture > Definicija alpinistične ture

Definicija alpinistične ture

Vso alpinistično dejavnost (ALPINISTIČNE TURE), ki jo zapisujemo in šteje kot aktivnost za registracijo - pa tudi za kategorizacijo delimo na tri osnovne dele:

Plezalni vzpon

Plezalni vzpon je opravljeno gibanje (hoja, plezanje) v plezalni smeri, visoki najmanj 100 m (za ocene težavnosti od I-VI, za višje ocene je lahko višina nižja, vendar gre to pod športne vzpone), ki se konča v terenu ocene manjše od I, na poti, na vrhu, na robu stene ali v drugi smeri. Pri tem smer plezanja ni bistvena.

Kot ZIMSKI vzpon se šteje tisti vzpon, ki je opravljen v času koledarske zime v krajih, kjer je v tem času običajno sneg, če je nadmorska višina izstopa smeri višja od 1.500 m in ni stena obrnjena proti JV, J ali JZ. Kot vzpon v zimskih razmerah se šteje tisti, ki je opravljen v času od 01. 12. do 20. 12. oziroma od 21.03. do 30.04. če je višina izstopa smeri nad 1.500 m in je smer v V, SV, S, SZ ali Z steni.

Kot vzpon v ZIMSKIH RAZMERAH se šteje tudi vzpon z izstopom nad 1.500 m v času koledarske zime v stenah, ki so obrnjene proti JV, J in JZ oziroma v vseh smereh z izstopom pod 1.500 m v času koledarske zime, če je v njih pozimi običajno sneg.

LEDNE smeri so tiste, ki potekajo pretežno po ledu oziroma snegu, ki je tam celo leto, KOMBINIRANE pa tiste, ki potekajo po mešanem terenu - sneg, led, skala, če je sneg in led tam celo leto.

LEDNI SLAPOVI so zamrznjeni vodni slapovi, strmi deli potokovi in podobno, ki so večino časa nezamrznjeni.

Pristopi

Sem štejejo vzponi na vrhove nad 3.500 m tudi v času od 01.05. do 30.11. oziroma vzponi na vrhove nad 2.000 m v času od 01. do 30.04. če so bili opravljeni po normalnih poteh, ki nimajo značaja plezalnih smeri.

Turni smuki

Kot TURNI SMUK je mišljeno opravljeno gibanje s smučmi na nogah pri spustu z višine najmanj 2.000 m in je to vrh ali greben-razvodnica ne glede na letni čas. ALPINISTIČNO SMUČANJE je pa gibanje s smučmi na nogah po plezalnih smereh oziroma po strmem in težavnem terenu smučarskih smereh.

Opravljene ture

Na tej strani so vidne zabeležke o opravljenih turah, ki so jih opravili uporabniki. Svoje opravljene ture lahko vpisuje vsak registriran uporabnik.

Alpinizem.info omogoča vsakomur, da si beleži svoje opravljene ture na moderen način od kjerkoli kjer obstaja dostop do interneta.

Vpiši turo