Trenutno niste prijavljeni!
Prijava Registracija Izgubljeno geslo

Alpinizem.info > Alpinistični vodnik > Spodaj nežno!

Spodaj nežno!

Dodaj sliko


Za Akom
V/III-IV
200 m
3-4h
Peter Bajec

Zgodovina smeri

Smer sva prva preplezala Tadej Golob - Tedi (AK Črna) in Peter Bajec - Poli (AO Železničar) v sredo, 15.8.2007.

Splošno o smeri

Pečina je neki čuden konglomerat. Skala je povprečna in predvsem v drugem raztežaju (najtežji) je lepilo bolj slabe kvalitete oziroma je njegova moč že pojenjala. K sreči so v njem ostali trije klini. V tretjem in četrtem raztežaju pa je skala dobra in psiha si lahko malo odpočije (vse varovanje se da odlično urediti s frendi). Vstop v smer je levo od izrazitega kamina (Megakamin, IV+), ki poteka po sredini stene. Smer sledi izraziti žlebasto-zajedasti razčlembi, ki se vleče strmo levo navzgor.

Dostop

Izhodišče je bivak za Akom. Nato pa do Treh macesnov in naprej kot za Grlo. Ko prideš v krnico je stena naravnost pred tabo (čez njo po desni strani poteka pot čez Grlo).

Vstop

Smer vstopi na podstavek katerega levi bok zaključuje odurno, rjavo, krušljivo grapo, ki pride z leve strani.

Opis

Ko stojiš na podstavku greš višje gor po naravnih prehodih na večji podstavek in po njem skrajno levo (lepo viden na sliki) pod izrazito žlebasto zajedo, kjer si urediš sidrišče. Do tu II-III. Od tu zopet navzgor po krušljivi skali in po levi zajedi-žlebu (krušljivo) na malo gruščnato polico in čez sitno platko na neudobno stojišče v žlebu. Od tu naravnost navzgor po strmem žlebu-zajedi še dva raztežaja do roba stene. Težave nikjer ne presegajo dobre stare klasične štirice.

Sestop

Sestopiš po poti skozi Grlo in nazaj za Ak.

Priporočena oprema

10 - 15 različnih klinov (jeseničani in bugabuji) ter komplet frendov.


Slike

Fotografija smeri

Fotografija smeri
Peter Bajec

Skica smeri

Skica smeri
Peter Bajec