Trenutno niste prijavljeni!
Prijava Registracija Izgubljeno geslo

Alpinizem.info > Alpinistini vodnik > Spodaj neno!

Spodaj neno!

Dodaj sliko


Za Akom
V/III-IV
200 m
3-4h
Peter Bajec

Zgodovina smeri

Smer sva prva preplezala Tadej Golob - Tedi (AK rna) in Peter Bajec - Poli (AO elezniar) v sredo, 15.8.2007.

Splono o smeri

Peina je neki uden konglomerat. Skala je povprena in predvsem v drugem razteaju (najteji) je lepilo bolj slabe kvalitete oziroma je njegova mo e pojenjala. K srei so v njem ostali trije klini. V tretjem in etrtem razteaju pa je skala dobra in psiha si lahko malo odpoije (vse varovanje se da odlino urediti s frendi). Vstop v smer je levo od izrazitega kamina (Megakamin, IV+), ki poteka po sredini stene. Smer sledi izraziti lebasto-zajedasti razlembi, ki se vlee strmo levo navzgor.

Dostop

Izhodie je bivak za Akom. Nato pa do Treh macesnov in naprej kot za Grlo. Ko pride v krnico je stena naravnost pred tabo (ez njo po desni strani poteka pot ez Grlo).

Vstop

Smer vstopi na podstavek katerega levi bok zakljuuje odurno, rjavo, kruljivo grapo, ki pride z leve strani.

Opis

Ko stoji na podstavku gre vije gor po naravnih prehodih na veji podstavek in po njem skrajno levo (lepo viden na sliki) pod izrazito lebasto zajedo, kjer si uredi sidrie. Do tu II-III. Od tu zopet navzgor po kruljivi skali in po levi zajedi-lebu (kruljivo) na malo grunato polico in ez sitno platko na neudobno stojie v lebu. Od tu naravnost navzgor po strmem lebu-zajedi e dva razteaja do roba stene. Teave nikjer ne presegajo dobre stare klasine tirice.

Sestop

Sestopi po poti skozi Grlo in nazaj za Ak.

Priporoena oprema

10 - 15 razlinih klinov (jeseniani in bugabuji) ter komplet frendov.


Slike

Fotografija smeri

Fotografija smeri
Peter Bajec

Skica smeri

Skica smeri
Peter Bajec