Trenutno niste prijavljeni!
Prijava Registracija Izgubljeno geslo

Alpinizem.info > Alpinistični vodnik > Inkovska smer

Inkovska smer

Dodaj sliko


Bavščica
IV+/III
300 m
4-5h
Peter Bajec

Zgodovina smeri

Smer sva splezala Borut Kantušer in Peter Bajec (oba AO Železničar) 5. avgusta 2007

Splošno o smeri

Skala je dobra oziroma značilna za naše hribe. V zadnjem raztežaju je malo več travja in mahovja. Značilnost smeri so žlebovi, ki te naravno vodijo proti vrhu Malega Ozebnika. V smeri je ostal en klin (na sidrišču drugega raztežaja).

Dostop

Kot za Plešivc in po melišču pod izrazit žleb na levi strani Malega Ozebnika. Na vstopu v žleb je sneg.

Vstop

Vstop je na skrajnem levem delu Malega Ozebnika v izrazit žleb, kjer je še dolgo v poletje sneg.

Opis

Smer vstopi po žlebu, ki kmalu postane strm in peščen, zato te smer odpelje levo na ploščo-rampo (siten prehod), ki ji slediš do police, nato desno do stojišča. Dalje malo desno za rob in naravnost gor ob žlebu in strehah na tvoji desni do stojišča (klin). Od stojišča naravnost gor, nato desno v žleb in spet iz njega na stojišče pod izrazitim, globokim žlebom. Nadaljuješ proti njemu in si urediš stojišče ob njegovem začetku. Dalje po žlebu do previsa, votlinice, kjer je sidrišče. Nadaljuješ levo ven na plato da obideš previs in nato zopet nazaj v žleb, pod zagozdenim balvanom do izteka žleba, ki se nadaljuje z novim žlebom naravnost nad tabo. Sidrišče na desni strani. Od sidrišča iskaje prehodov navzgor do novega žleba (strmo, poraščeno s travo in mahom). Ne greš vanj ampak proti desni in gor, kjer zagledaš desno usmerjeno poličko pod streho. Greš po njej in si urediš sidrišče v bolj odprtem svetu. Nato pa ob strehi gor dokler se svet ne odpre in te polička odpelje nad streho, ki si jo obšel ter iskaje prehodov na sončne, mehke trave Malega Ozebnika.

Sestop

Na vrhu smeri vidiš pod seboj planinsko pot, ki se vije čez melišče do leve proti desni. Ti greš po pobočju (trave) proti desni in se poti pridružiš tik pod škrbino. Čez njo in dalje po planinski poti čez Brežiče nazaj pod steno in v Koritnico.

Priporočena oprema

10 - 15 različnih klinov (jeseničani in bugabuji) ter kak frend.


Slike

Fotografija smeri

Fotografija smeri
Peter Bajec

Skica smeri

Skica smeri
Peter Bajec