Trenutno niste prijavljeni!
Prijava Registracija Izgubljeno geslo

Alpinizem.info > Alpinistini vodnik > Inkovska smer

Inkovska smer

Dodaj sliko


Bavica
IV+/III
300 m
4-5h
Peter Bajec

Zgodovina smeri

Smer sva splezala Borut Kantuer in Peter Bajec (oba AO elezniar) 5. avgusta 2007

Splono o smeri

Skala je dobra oziroma znailna za nae hribe. V zadnjem razteaju je malo ve travja in mahovja. Znailnost smeri so lebovi, ki te naravno vodijo proti vrhu Malega Ozebnika. V smeri je ostal en klin (na sidriu drugega razteaja).

Dostop

Kot za Pleivc in po meliu pod izrazit leb na levi strani Malega Ozebnika. Na vstopu v leb je sneg.

Vstop

Vstop je na skrajnem levem delu Malega Ozebnika v izrazit leb, kjer je e dolgo v poletje sneg.

Opis

Smer vstopi po lebu, ki kmalu postane strm in peen, zato te smer odpelje levo na ploo-rampo (siten prehod), ki ji sledi do police, nato desno do stojia. Dalje malo desno za rob in naravnost gor ob lebu in strehah na tvoji desni do stojia (klin). Od stojia naravnost gor, nato desno v leb in spet iz njega na stojie pod izrazitim, globokim lebom. Nadaljuje proti njemu in si uredi stojie ob njegovem zaetku. Dalje po lebu do previsa, votlinice, kjer je sidrie. Nadaljuje levo ven na plato da obide previs in nato zopet nazaj v leb, pod zagozdenim balvanom do izteka leba, ki se nadaljuje z novim lebom naravnost nad tabo. Sidrie na desni strani. Od sidria iskaje prehodov navzgor do novega leba (strmo, poraeno s travo in mahom). Ne gre vanj ampak proti desni in gor, kjer zagleda desno usmerjeno poliko pod streho. Gre po njej in si uredi sidrie v bolj odprtem svetu. Nato pa ob strehi gor dokler se svet ne odpre in te polika odpelje nad streho, ki si jo obel ter iskaje prehodov na sonne, mehke trave Malega Ozebnika.

Sestop

Na vrhu smeri vidi pod seboj planinsko pot, ki se vije ez melie do leve proti desni. Ti gre po poboju (trave) proti desni in se poti pridrui tik pod krbino. ez njo in dalje po planinski poti ez Breie nazaj pod steno in v Koritnico.

Priporoena oprema

10 - 15 razlinih klinov (jeseniani in bugabuji) ter kak frend.


Slike

Fotografija smeri

Fotografija smeri
Peter Bajec

Skica smeri

Skica smeri
Peter Bajec