Trenutno niste prijavljeni!
Prijava Registracija Izgubljeno geslo

Alpinizem.info > Alpinistini vodnik > turski raz

turski raz

Dodaj sliko


Stene nad Ajdov?ino
A0 (PP VII+) /III+
150 m
2-3 h
Obej Marc

Zgodovina smeri

Raz do zadnjega stolpa je bil po vsej verjetnosti e plezan vendar o tem ne obstajajo nobeni podatki.

Splono o smeri

Smer sva splezala David Semic in Ozbej Marc AS PD Ajovscina z namenom iskanja smeri v domaih skalah, ki bodo primerne za zimsko nabiranje izkuenj nas samih in teajnikov v alpinistini oli. Skala je razlina, od odra do zelo solidne. V smeri sva pustila en klin v najtejem delu. S seboj imej vsaj 7 klinov, zelo prav pridejo kraji. Lepa smer v domai skali. Potrebno bo posekati e nekaj grmovja in smer e dodatno oistiti. Smer je primerna za plezarijo od konca oktobra do konca aprila. Kasneje zavladajo kae. Smer ima samo en teak detajl (5m), vse drugo je lahko. turje so predel Ajdovine ne levi strani reke Hubelj.

Dostop

Avto pustimo v ovinku pred kros progo na poti Ajdovina Col (4 veji ovinek po tabli Ajdovina). Po 50 m vidimo na levi lovsko koo. Vseskozi sledimo kolovozu, najprej nekoliko levo potem pa naravnost navzgor, dokler ne pride z leve preni kolovoz (tako imenovana rimska cesta). Rahlo v desno preimo rimsko in sledimo kolovozu navzgor (po ovinku vseskozi rahlo levo). Kmalu po blatnem odseku pridemo na odcep za stezo (desno), ki pelje v Zagrio z leve strani. Sledimo ji, dokler se prva steza ne odcepi levo, naravnost navzgor (100-200m). Po tej stezi pridemo na markirano pot, ki pride z leve iz Polevega mlina. Stezo pravokotno prekamo in se zanemo vzpenjati po mestoma melinatem terenu. Desno nad nami je skalni skok, ki ga obidemo. Nad skalnim skokom se drimo naravnost navzgor, po 10 minutah pridemo na melie, kjer sem nam odpre pogled na turski raz na levi strani.

Vstop

V smer vstopimo na dnu izrazitega raza.

Opis

Plezati zanemo na dnu raza, drimo se leve strani. Mestoma je zelo kruljiv. Vseskozi sledimo razu. Prvi tant si uredimo pri drevesih. Teave prvega razteaja so od II-III. Z udobnega tanta (70m vrv) napredujemo naprej po razu na vrh manjega stolpa, sestopimo dva metra nije na ozko sedlce. Od tu imamo dve monosti. Drimo se lahko bolj levo III+ (direktneja monost) ali pa gremo desno v vejo zajedo (III+). Pazi na trenje vrvi. Potem pa med dvema stolpoma uredimo tant. Naslednji razteaj je kratek in poteka po lahkem svetu do vznoja zadnjega najvejega stolpa v smeri. tantanje na drevo neposredno pod stolpom. Smer poteka po osrednjem delu stolpa (klin), neposredno nad luknjo, ki spominja na enski spolni organ s priveski vred. Na vrsti je kljuni detajl smeri (prosto VII+ ali AO), 5 m zelo teke plezarije, oprimkov je zelo malo (beri ni, je pa en mikro grm), e manj je stopov. e tisto kar je odleti. Po preplezanih ali prevlenih 5 m te aka e 10 m (-IV) do vrha stolpa, kjer se smer kona.

Sestop

Z vrha smeri sestopimo po desni strani na zaetek smeri.

Priporoena oprema

7 klinov, tudi kraji, mestoma pride prav lopata :) in tomahavk za grmovje :))


Slike

Dodana e ni nobena slika.