Trenutno niste prijavljeni!
Prijava Registracija Izgubljeno geslo

Alpinizem.info > Alpinistični vodnik > Šturski raz

Šturski raz

Dodaj sliko


Stene nad Ajdovš?ino
A0 (PP VII+) /III+
150 m
2-3 h
Ožbej Marc

Zgodovina smeri

Raz do zadnjega stolpa je bil po vsej verjetnosti že plezan vendar o tem ne obstajajo nobeni podatki.

Splošno o smeri

Smer sva splezala David Semic in Ozbej Marc AS PD Ajovscina z namenom iskanja smeri v domačih skalah, ki bodo primerne za zimsko nabiranje izkušenj nas samih in tečajnikov v alpinistični šoli. Skala je različna, od šodra do zelo solidne. V smeri sva pustila en klin v najtežjem delu. S seboj imej vsaj 7 klinov, zelo prav pridejo krajši. Lepa smer v domači skali. Potrebno bo posekati še nekaj grmovja in smer še dodatno očistiti. Smer je primerna za plezarijo od konca oktobra do konca aprila. Kasneje zavladajo kače. Smer ima samo en težak detajl (5m), vse drugo je lahko. Šturje so predel Ajdovščine ne levi strani reke Hubelj.

Dostop

Avto pustimo v ovinku pred kros progo na poti Ajdovščina – Col (4 večji ovinek po tabli Ajdovščina). Po 50 m vidimo na levi lovsko kočo. Vseskozi sledimo kolovozu, najprej nekoliko levo potem pa naravnost navzgor, dokler ne pride z leve prečni kolovoz (tako imenovana rimska cesta). Rahlo v desno prečimo rimsko in sledimo kolovozu navzgor (po ovinku vseskozi rahlo levo). Kmalu po blatnem odseku pridemo na odcep za stezo (desno), ki pelje v Zagrižo z leve strani. Sledimo ji, dokler se prva steza ne odcepi levo, naravnost navzgor (100-200m). Po tej stezi pridemo na markirano pot, ki pride z leve iz Polževega mlina. Stezo pravokotno prečkamo in se začnemo vzpenjati po mestoma meliščnatem terenu. Desno nad nami je skalni skok, ki ga obidemo. Nad skalnim skokom se držimo naravnost navzgor, po 10 minutah pridemo na melišče, kjer sem nam odpre pogled na Šturski raz na levi strani.

Vstop

V smer vstopimo na dnu izrazitega raza.

Opis

Plezati začnemo na dnu raza, držimo se leve strani. Mestoma je zelo krušljiv. Vseskozi sledimo razu. Prvi štant si uredimo pri drevesih. Težave prvega raztežaja so od II-III. Z udobnega štanta (70m vrv) napredujemo naprej po razu na vrh manjšega stolpa, sestopimo dva metra nižje na ozko sedlce. Od tu imamo dve možnosti. Držimo se lahko bolj levo III+ (direktnejša možnost) ali pa gremo desno v večjo zajedo (III+). Pazi na trenje vrvi. Potem pa med dvema stolpoma uredimo štant. Naslednji raztežaj je kratek in poteka po lahkem svetu do vznožja zadnjega največjega stolpa v smeri. Štantanje na drevo neposredno pod stolpom. Smer poteka po osrednjem delu stolpa (klin), neposredno nad luknjo, ki spominja na ženski spolni organ s priveski vred. Na vrsti je ključni detajl smeri (prosto VII+ ali AO), 5 m zelo težke plezarije, oprimkov je zelo malo (beri nič, je pa en mikro grm), še manj je stopov. Še tisto kar je odleti. Po preplezanih ali prevlečnih 5 m te čaka še 10 m (-IV) do vrha stolpa, kjer se smer konča.

Sestop

Z vrha smeri sestopimo po desni strani na začetek smeri.

Priporočena oprema

7 klinov, tudi krajši, mestoma pride prav lopata :) in tomahavk za grmovje :))


Slike

Dodana še ni nobena slika.