Trenutno niste prijavljeni!
Prijava Registracija Izgubljeno geslo

Alpinizem.info > Alpinistini vodnik > Šturski raz

Šturski raz

Dodaj sliko


Stene nad Ajdovš?ino
A0 (PP VII+) /III+
150 m
2-3 h
Ožbej Marc

Zgodovina smeri

Raz do zadnjega stolpa je bil po vsej verjetnosti že plezan vendar o tem ne obstajajo nobeni podatki.

Splono o smeri

Smer sva splezala David Semic in Ozbej Marc AS PD Ajovscina z namenom iskanja smeri v domaèih skalah, ki bodo primerne za zimsko nabiranje izkušenj nas samih in teèajnikov v alpinistièni šoli. Skala je razlièna, od šodra do zelo solidne. V smeri sva pustila en klin v najtežjem delu. S seboj imej vsaj 7 klinov, zelo prav pridejo krajši. Lepa smer v domaèi skali. Potrebno bo posekati še nekaj grmovja in smer še dodatno oèistiti. Smer je primerna za plezarijo od konca oktobra do konca aprila. Kasneje zavladajo kaèe. Smer ima samo en težak detajl (5m), vse drugo je lahko. Šturje so predel Ajdovšèine ne levi strani reke Hubelj.

Dostop

Avto pustimo v ovinku pred kros progo na poti Ajdovšèina – Col (4 veèji ovinek po tabli Ajdovšèina). Po 50 m vidimo na levi lovsko koèo. Vseskozi sledimo kolovozu, najprej nekoliko levo potem pa naravnost navzgor, dokler ne pride z leve preèni kolovoz (tako imenovana rimska cesta). Rahlo v desno preèimo rimsko in sledimo kolovozu navzgor (po ovinku vseskozi rahlo levo). Kmalu po blatnem odseku pridemo na odcep za stezo (desno), ki pelje v Zagrižo z leve strani. Sledimo ji, dokler se prva steza ne odcepi levo, naravnost navzgor (100-200m). Po tej stezi pridemo na markirano pot, ki pride z leve iz Polževega mlina. Stezo pravokotno preèkamo in se zaènemo vzpenjati po mestoma melišènatem terenu. Desno nad nami je skalni skok, ki ga obidemo. Nad skalnim skokom se držimo naravnost navzgor, po 10 minutah pridemo na melišèe, kjer sem nam odpre pogled na Šturski raz na levi strani.

Vstop

V smer vstopimo na dnu izrazitega raza.

Opis

Plezati zaènemo na dnu raza, držimo se leve strani. Mestoma je zelo krušljiv. Vseskozi sledimo razu. Prvi štant si uredimo pri drevesih. Težave prvega raztežaja so od II-III. Z udobnega štanta (70m vrv) napredujemo naprej po razu na vrh manjšega stolpa, sestopimo dva metra nižje na ozko sedlce. Od tu imamo dve možnosti. Držimo se lahko bolj levo III+ (direktnejša možnost) ali pa gremo desno v veèjo zajedo (III+). Pazi na trenje vrvi. Potem pa med dvema stolpoma uredimo štant. Naslednji raztežaj je kratek in poteka po lahkem svetu do vznožja zadnjega najveèjega stolpa v smeri. Štantanje na drevo neposredno pod stolpom. Smer poteka po osrednjem delu stolpa (klin), neposredno nad luknjo, ki spominja na ženski spolni organ s priveski vred. Na vrsti je kljuèni detajl smeri (prosto VII+ ali AO), 5 m zelo težke plezarije, oprimkov je zelo malo (beri niè, je pa en mikro grm), še manj je stopov. Še tisto kar je odleti. Po preplezanih ali prevleènih 5 m te èaka še 10 m (-IV) do vrha stolpa, kjer se smer konèa.

Sestop

Z vrha smeri sestopimo po desni strani na zaèetek smeri.

Priporoena oprema

7 klinov, tudi krajši, mestoma pride prav lopata :) in tomahavk za grmovje :))


Slike

Dodana e ni nobena slika.