Trenutno niste prijavljeni!
Prijava Registracija Izgubljeno geslo

Alpinizem.info > Alpinistični vodnik > Krvave solze

Krvave solze

Dodaj sliko


Kot
IV/3, 80°/30° - 75°, v skali V/IV
700 m
10h
Peter Bajec

Zgodovina smeri

nastala je, ko sva hotela preplezati Zakleto grapo, pa so bile razmere v njej nemogoče, zato sva zavila v sosednjo steno in povlekla to smer.

Splošno o smeri

smer postreže tako s snegom (grapo), kot s skalo. skala je bolj krušljive narave, še posebej vstop v zelenjavno poč tretjega raztežaja. se pa najde vmes tudi zelo kvalitetno pečevje, predvsem na težjih mestih. ob ugodnejših snežnih razmerah se čas plezanja močno skrajša. midva sva namreč gazila na nekaterih mestih tudi do pasu.

Dostop

dostop je isti kot za Zakleto grapo.

Vstop

na koncu snežišča, grape namesto, da bi vstopili v Zakleto grapo, začnemo plezati skozi majhen žlebek na glavo in z nje v steno.

Opis

ko vstopimo v steno gremo po najlažjih prehodih čez ploščato steno nekako naravnost navzgor proti neizraziti polički kjer štantamo. drugi raztežaj gre naravnost navzgor po neizraziti poklini, kmalu te narava smeri pelje po polički rahlo levo in navzgor po zajedici (levo od zajedice je votlinica) pod neizrazito previsje, kjer se s podprijemi prebiješ (kočljivo, rahlo krušljivo, varovanja se ni dalo namestiti) v levo na poličko, kjer štantaš. tretji raztežaj gre levo do konca poličke v kot pod zelenjavno zajedo. vstop vanjo je krušljiv in siten, višje zgoraj pa prestopiš v levo v strmo poč s kvalitetno skalo in nad sabo zagledaš ruševje. plezaš naravnost proti njemu. tik pod njim (klin) prestopiš v ploščo in se prekobacaš čez na položnejši teren. četrti raztežaj gre levo okoli roba v siten zasnežen žleb, ki se na koncu postavi pokonci, ko ga premagaš stopiš na zasneženo polico. od tod greš desno za rob na strmejše snežišče in po lažjem svetu na rob stene.

Sestop

sestop je najbolj udoben, če se po vrvi spustimo nazaj pod steno. macesni in ruševje so nam v veliko pomoč. ne pozabit na dvojno vrv.

Priporočena oprema

8 - 10 različnih klinov, 2 frenda, kakšna jebica, oprema za zimsko plezarijo, dvojna vrv


Slike

Fotografija smeri

Fotografija smeri
Peter Bajec