Trenutno niste prijavljeni!
Prijava Registracija Izgubljeno geslo

Alpinizem.info > Alpinistini vodnik > Krvave solze

Krvave solze

Dodaj sliko


Kot
IV/3, 80/30 - 75, v skali V/IV
700 m
10h
Peter Bajec

Zgodovina smeri

nastala je, ko sva hotela preplezati Zakleto grapo, pa so bile razmere v njej nemogoe, zato sva zavila v sosednjo steno in povlekla to smer.

Splono o smeri

smer postree tako s snegom (grapo), kot s skalo. skala je bolj kruljive narave, e posebej vstop v zelenjavno po tretjega razteaja. se pa najde vmes tudi zelo kvalitetno peevje, predvsem na tejih mestih. ob ugodnejih snenih razmerah se as plezanja mono skraja. midva sva namre gazila na nekaterih mestih tudi do pasu.

Dostop

dostop je isti kot za Zakleto grapo.

Vstop

na koncu sneia, grape namesto, da bi vstopili v Zakleto grapo, zanemo plezati skozi majhen lebek na glavo in z nje v steno.

Opis

ko vstopimo v steno gremo po najlajih prehodih ez ploato steno nekako naravnost navzgor proti neizraziti poliki kjer tantamo. drugi razteaj gre naravnost navzgor po neizraziti poklini, kmalu te narava smeri pelje po poliki rahlo levo in navzgor po zajedici (levo od zajedice je votlinica) pod neizrazito previsje, kjer se s podprijemi prebije (koljivo, rahlo kruljivo, varovanja se ni dalo namestiti) v levo na poliko, kjer tanta. tretji razteaj gre levo do konca polike v kot pod zelenjavno zajedo. vstop vanjo je kruljiv in siten, vije zgoraj pa prestopi v levo v strmo po s kvalitetno skalo in nad sabo zagleda ruevje. pleza naravnost proti njemu. tik pod njim (klin) prestopi v ploo in se prekobaca ez na poloneji teren. etrti razteaj gre levo okoli roba v siten zasneen leb, ki se na koncu postavi pokonci, ko ga premaga stopi na zasneeno polico. od tod gre desno za rob na strmeje sneie in po lajem svetu na rob stene.

Sestop

sestop je najbolj udoben, e se po vrvi spustimo nazaj pod steno. macesni in ruevje so nam v veliko pomo. ne pozabit na dvojno vrv.

Priporoena oprema

8 - 10 razlinih klinov, 2 frenda, kakna jebica, oprema za zimsko plezarijo, dvojna vrv


Slike

Fotografija smeri

Fotografija smeri
Peter Bajec